W prasie pojawiły się doniesienia o nowopowstałym w Łódzkim Technoparku Laboratorium Autentykacji Produktów. Jest ono wynikiem kierowanych przeze mnie kilku dekad badań efektów izotopowych reakcji enzymatycznych, które pozwalają zrozumieć zmienność naturalnego składu izotopowego w różnego rodzaju związkach. Wcześniej uzyskaliśmy patent na izotopową autentykację kawy oraz złożyliśmy wniosek patentowy na wykorzystanie zmian składu izotopowego w onkologii. W przygotowaniu są dwa wnioski grantowe na konkurs Tango. Powstałe laboratorium to przykład możliwości bezpośredniej komercjalizacji badań podstawowych.
Wcześniejsze doniesienia o politechnicznej genezie tego laboratorium można znależć między innymi w:
PAP:
Express Ilustrowany: http://www.expressilustrowany.pl/artykul/9371681,na-tropie-podrobek-w-zywnosci-jak-to-sprawdzaja,id,t.html
Gazeta Wyborcza: http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,19607627,testujemy-wodke-jedyne-takie-laboratorium-w-polsce-wideo.html